Het is een moeilijke realiteit waar niemand graag over nadenkt: een ongeneeslijke ziekte. Helaas kan het iedereen overkomen en kan het een enorme impact hebben op je leven en dat van je naasten. De laatste fase van een ongeneeslijke ziekte kan zwaar zijn, zowel fysiek als emotioneel. In deze blog bespreken we hoe je hiermee om kunt gaan en wat palliatieve zorg voor jou kan betekenen.

De impact van een ongeneeslijke ziekte

Wanneer je te horen krijgt dat je ongeneeslijk ziek bent en uitbehandeld, kan dit een enorme schok zijn. Het kan voelen alsof de grond onder je voeten wordt weggeslagen en je toekomstplannen in duigen vallen. Het is begrijpelijk dat je in deze fase veel emoties zult ervaren, zoals verdriet, boosheid en angst. Het is belangrijk om deze emoties toe te laten en te bespreken met je naasten en/of een professional.

De rol van palliatieve zorg

Palliatieve zorg is gericht op het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen met een levensbedreigende ziekte en hun naasten. Het is niet gericht op genezing, maar op het verlichten van klachten en het bieden van ondersteuning. Palliatieve zorg kan zowel thuis als in een hospice of ziekenhuis worden geboden. Het doel is om jou en je naasten te helpen om zo goed mogelijk om te gaan met de laatste fase van je ziekte.

Omgaan met een ongeneeslijke ziekte

Omgaan met een ongeneeslijke ziekte is voor iedereen anders en er is geen juiste manier om hiermee om te gaan. Het is belangrijk om te luisteren naar je eigen behoeften en grenzen. Praat met je naasten en zorgverleners over wat voor jou belangrijk is en wat je nodig hebt. Ook kan het helpen om een palliatief team in te schakelen, zij hebben veel ervaring en kunnen je ondersteunen op zowel fysiek als emotioneel gebied.

Daarnaast is het ook belangrijk om te blijven genieten van de kleine dingen in het leven. Dit kan bijvoorbeeld door het maken van mooie herinneringen met je naasten, het luisteren naar je favoriete muziek of het doen van activiteiten die je nog graag wilt doen. Het is ook goed om te weten dat je altijd kunt praten over je wensen en behoeften rondom je laatste levensfase. Dit kan bijvoorbeeld door het opstellen van een wilsverklaring.

Uiteindelijk is het belangrijk om te onthouden dat je niet alleen staat in deze moeilijke fase. Er zijn altijd mensen om je heen die je kunnen steunen en er zijn verschillende vormen van zorg en hulp beschikbaar, zoals palliatieve zorg. Het is belangrijk om hier gebruik van te maken en te praten over je gevoelens en wensen. Zo kun je samen met je naasten en zorgverleners de laatste fase zo goed mogelijk doorkomen.